Anne-Çocuk

Boşanma Kararı Çocuklara Nasıl Açıklanmalıdır?

Aile içerisinde belki de açıklanması en zor olan konulardan bir tanesi, boşanma konusudur. Bazı çocuklar, boşanan ebeveynlerin bir daha onun yanına gelmeyeceklerine dair bir korku yaşayabilirler. Bu sebeple bu dönem içerisinde şiddetli bir güven duygusuna ihtiyaç duyarlar. Peki, boşanma süreci çocuklara nasıl açıklanmalıdır? Hangi yollar izlenmelidir?

Kayıp yaşantısında olduğu gibi, bu durumda da çocuklar kendileri içerisinde bir yas durumu yaşarlar. Bu yas durumunda genellikle öfke, sinirlilik hali, durgunluk, depresyon ya da korku gibi ruh hallerini yaşayabilirler. Bazı çocuklar da rahatlama hissettikleri için suçluluk duygusu yaşayabilmektedir. Çocuktan çocuğa verilen tepkiler değişik olabilir.

Ayrılık kararı ebeveynler tarafından verilmeden önce çocuklar, evdeki durumdan dolayı bazen şüphelenebilir. Bazıları için de bu durum ani olduğu için şok edicidir. Birçok çocuk bu durumda derinden etkilenir. Küçük çocuklar özellikle bu zamanlarda kolayca incinebilir. Aileler her ne kadar da boşanma kararı olmuş olsa da çocuklarındaki davranış değişikliklerini gözlemlemeleri gerekmektedir.

Ailelerin İzlemesi Gereken Yollar

-Boşanma durumunun ondan kaynaklanmadığını belirtin: Küçük çocuklar daha ben merkezli hareket ettikleri için, boşanma sebebini kendisi olarak görebilir. Çocuk bu durumda “Keşke daha çok ders çalışsaydım” ya da “Keşke kardeşimle kavga etmeseydim” gibi düşüncelere kapılabilir. Sizler bu süre içerisinde çocuklarınıza “Üzdüğümüz için üzgünüz”, “Ayrılmamız kesinlikle sizlerden kaynaklanan bir durum değil” gibi cümleler kurarak onları rahatlatmalısınız.

-Çocuğunuzla olan ilişkinizde bir değişiklik olmayacağını anlatmalısınız: Boşanma kadar anne ve baba arasındaki ilişkinin değişeceğini gösterir. Ancak bazı çocuklar bu durumda anne ve babadan ziyade ebeveynlerin kendileriyle olan ilişkilerinin de değişeceğini zannedebilir. Her zaman çocuklarınızın yanında olacağınıza dair onlara güvence verin.

-Onları dinlemeye özen gösterin: Boşanma süreci yaşanıldıktan sonra geride kalması gereken bir olaydır. Çocukların bu durumda duyguları anlaşılmalı ve düşünceleri öğrenilmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu