Hamilelik

Kısırlık Durumunda Yapılan Tahliller, Testler Nelerdir?

Kısırlık Durumunda Yapılan Tahliller, Testler Nelerdir? Tüp bebek tedavi yöntemleri, çiftlerin çocuk sahibi olamamalarına neden olan sorunların ele alınması ile başlayan bir süreçtir.

Kısırlık Durumunda Yapılan Tahliller, Testler Nelerdir? Kısırlık sorunu için uygulanan testler kadın ve erkeklerin üreme hücreleri üzerinde ayrı ayrı yapılan kapsamlı analizlerden oluşmaktadır. Erkek kaynaklı sorunun nedenini araştırmak için öncelikle bir ürolog tarafından sperm testi ve ürolojik muayene yapılmalıdır. Kadınlarda önce pelvik muayene, ultrason, ardından yumurtalık fonksiyonlarını gösteren hormonal testler, yumurtalık rezerv testleri, rahim radyografisi, salininfüzyon ultrasonu ve son olarak gerekirse histereskopi ve laparoskopi.

Kısırlık testleri ve analizleri şu şekilde sıralanabilir;

Pelvik Muayene Ve Ultrason

Kısırlığı değerlendirmek için ilk prosedürdür. Rahim fibroidlerinin, kistlerin veya benzer pelvik patolojinin varlığını araştırın. Konjenitaluterus anormallikleri veya uterusta bir septum varlığı ultrason ile tespit edilebilir. Folikül büyümesi ve yumurtlamanın varlığı da ultrason ile takip edilebilir.

Hormonal Testler

Adet döneminin üçüncü gününde östrojen hormon testleri (FHS hormonları, östrojen hormon testleri) yapılmalıdır. Bu testler bir kadının yumurtalık kapasitesi ve hamile kalma olasılığı hakkında çok önemli bilgiler sağlar. Adet döneminin 21. gününde progesteron hormonu ölçümü yapılarak yumurtlamanın oluşup oluşmadığı hakkında detaylı bilgi alınabilir.

Yumurtalık Kapasitesinin Değerlendirilmesi

Bu testler bir kadının yumurtalıklarının hormon üretimi ve yumurtlama kapasitesi hakkında detaylı bilgi veren testlerdir. Ayrıca tedavi planlaması ve başarısı hakkında önemli bilgiler içerir.

Salin İnfüzyon Ultrasonu (SIS)

Ultrason, vajinadan ince bir kanül ile rahim içine sıvı enjekte edilerek yapılır. Verilen bu sıvı ile rahim genişleyeceği için rahim iç duvarında miyom, polip ve benzeri patolojiler daha rahat görülebilmektedir. HSG ve SIS, rahimdeki patolojiler hakkında bilgi veren testlerdir.

Histeroskopi

Rahim yapısından kaynaklanan problemlerin net bir şekilde belirlenmesini sağlayan ve rahim içi kamera ile görüntülenen bir sistemdir. Rahimdeki patolojilerin gözlemlenmesi ve tedavisi için kullanılır.

Laparoskopi

Laparoskopi, kısırlık nedenlerinden biri olan kadınlara ait tıkalı tüplerin değerlendirilmesi ve değerlendirilmesi için kullanılan en güvenilir yöntemlerden biridir. Tespit edilen kist veya benzeri patolojilerin tedavisinde de kullanılır. Tüm infertilite hastalarına yapılması gereken bir işlem değildir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu