Sağlık

Adet Gecikmesinin Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Adet Gecikmesinin Başlıca Nedenleri Nelerdir? Aşırı stres, çok güçlü ve yoğun duygular, hormonal değişimler ve hatta aşırı kafein alımı gibi diğer durumlar adet gecikmesine yol açabileceğinden ötürü adet gecikmesi her daim hamilelik belirtisi olmaz.

Adet Gecikmesinin Başlıca Nedenleri Nelerdir? Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kadınlar her ay düzenli olarak adet olmaktadır. Ancak bazı dönemlerde adet gecikmeleri yaşanmaktadır. Nedenlerini sıralayalım..

Aşırı Fiziksel Aktivite

Örneğin, sporcularda veya bir sınava ya da spor karşılaşmasına hazırlanan bireylerde olduğu gibi aşırı ve yoğun bir fiziksel spor, prolaktin artışı gibi hormonal değişikliklere yol açarak adet gecikmesine neden olabilir. Ancak aşırı olmadığı sürece düzenli fiziksel aktivite yapmanın önemli olduğunu kişinin bilmesi önemlidir.

Kısıtlayıcı Diyetler

Bazı çok kısıtlayıcı beslenme düzeni, menstrüasyonda değişikliklere sebep olan hormonal dalgalanmalara yol açabilir. Ek olarak, besin alımındaki azalma, vücudun az miktardaki besinlerden daha önemli işlevler için yararlanmasına neden olur, bu da adet gecikmelerine ve hatta adet görmemeye yansıyabilir.

Üreme Sistemindeki Değişiklikler

Geç adet görme sebepleri arasında bir diğeri de üreme sistemindeki değişikliklerdir. Endometriozis, polikistik over sendromu ya da rahimde miyom bulunması gibi üreme sistemindeki farklılıklar da kadın cinsellik hormonlarında dalgalanmalara neden olabilir ve bu da menstrüasyonda değişikliklere yol açabilir.

Hipotalamus ve Hipofiz Bezi Değişiklikleri

Hipotalamus ve hipofiz, beyinde bulunan ve seks hormonlarını düzenlemekten sorumlu olan bezlerdir. Buralarda değişikliklere sebep olan rahatsızlıklar, döngüde dalgalanmalara ve sonuç olarak adet gecikmelerine neden olabilir.

Sürekli İlaç Kullanımı

Hap veya diğer sürekli kullanılan kontraseptifler, vücuda rutin olarak hormon sağladıklarından adet görmenin oluşmasını engeller.

Menopoz Öncesi

Menopoz evresi yaklaşmaya başladığında adet gecikmelerinin başlaması normaldir. Kimi kadınlar erken dönemde menopoza girebilir ve ek olarak regl gecikmesinin nedeninin bu olduğunu fark etmeyebilir.

Doğum Sonrası

Geç adet görme doğumdan da kaynaklanabilir. Doğum sonrası adet kanaması ancak kadın emzirmeyi bıraktıktan sonra geri dönebilir. Ayrıca gebelikten korunmak için emzirme döneminde gebeliği önleyici yöntemlerin kullanılması gerekmektedir.

Kontraseptif Kullanımı

Hap, implant veya doğum kontrol iğnesi gibi doğum kontrol tekniklerini kullanmayı bırakan kimi kadınlarda adet döngüsünün normale dönmesi yaklaşık 6 ay alabilir, bu tamamen normaldir ve endişelenecek bir durum yoktur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu