Anne-Çocuk

Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi Nedir?

Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi Nedir? Günlük hayatta farkında olmadan birçok kas aynı anda kullanılır. Çocukların kas gelişimi büyükler kadar gelişmiş olmadığı için kaba ve ince motor becerileri tam olmaz.

Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi Nedir? Kaba ve ince motor becerileri kasların gelişim sürecinde meydana gelen becerilere verilen addır. Bir bebek dünyaya gözünü açtığı andan itibaren yavaştan kasları gelişmeye başlar Yetişkinler bu becerileri yerine getirmekte oldukça iyidir ama çocuklar da kas gelişim tam olmadığı için yetkinlik tam değildir.

İnce Motor Becerileri Nedir?

Küçük kasların kullanımını içeren becerilere, ince motor becerileri adı verilir.  Bu beceriler kontrol ve dikkat gerektirir. Mesela iki parmak arasında tutma, yazı yazma, çizim yapma benzeri fiiller küçük kas çalışımına örnektir. Bu beceriler el – göz koordinasyonu gerektirir.

Kaba Motor Becerileri Nelerdir?

Büyük kasların kullanımını içeren becerilere kaba motor becerileri adı verilir. Bu beceriler daha çok efor gerektiren büyük kas gruplarının çalıştığı eylemlerdir. Mesela yürüme, emekleme, koşma, oturma, zıplama, koşma, atma ve tutma gibi fiiller büyük kas grupları çalışmasına örnektir. Bu beceriler ince motor becerilerine kıyasla daha çok enerji ister.

İnce ve Kaba Motor Gelişiminin Önemi Nedir?

Doğumdan itibaren hem kaba hem ince motor gelişimini gözlemleme gerçekleşebilir. Bir bebek gözlerini açar açmaz, ağladığı ilk andan itibaren ince ve kaba motor kaslarını kullanmaya başlar. Bu refleks olarak gerçekleştirilen bir durumdur. Mesela bir bebeğin avcuna parmak konulduğunda kendiliğinden avucunu kapatıp, kavrayacaktır.

Yani bilinçli değil refleksif olarak kaslarını kullanır. Büyüdükçe yavaş yavaş gelişen kaslarıyla beraber ince ve kaba motor becerileri bilinçlenir.  Bilinçle beraber üstüne bir şeyler deneyerek yeni şeyler öğrenir. Mesela önce emekler sonra minik minik adımlarla yürümeye başlar. Bu durum emeklenmeden yürüme olmayacağına örnektir. Her çocuk aynı kas gelişimi ve kas becerilerine sahip olmayabilir. Önemli olan çok fazla endişelenmeden bir pediatrist yardımıyla takip etmektir. Okulda öğretmenlerin, evde ebeveynlerin etkinlik – eylem gerçekleştirme gözlemlemesi ile birlikte takip edilebilir. Bu şekilde sorunlar önden fark edilir ve önlemler alınarak kas gelişimi desteklenir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu