Sağlık

Sinüzit nedir? Neden Oluşur? Nasıl Giderilir?

Sinüzit

Sinüzit, şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik ve burun ağrıları doğuran bir hastalıktır. Alın, burun ve göz çeperlerinin etrafında ağrılar meydana getirir. Bu bölgelerde sinüs adı verilen 15 ila 20 hava boşluğu bulunur. Hava boşlukları buruna bağlıdır. Bu hava boşluklarının içinden burun mukozası geçer. Burun mukozası, burun yolunun sıcak ve ıslak kalmasını sağlar. Herhangi bir nedenden dolayı mukoza iltihaplanırsa sinüzit oluşur. Sinüzit, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır.
Sinüzit, herkeste olabilir. Fakat bünyesi hassas ve duyarlı olan insanların sinüzit’e yakalanma ihtimali diğer insanların sinüzit’e yakalanma ihtimaline göre daha fazladır. Burun kemiğinin kırık yada eğri olması sinüzite davetiye doğuran diğer bir unsurdur. Çünkü burun kemiği kırık yada eğri ise burun içinde mukus akışı sağlanamaz ve iltihaplanma gerçekleşir. Sinüzit’in ilk aşaması nezle ile başlar. Eğer nezle 1 hafta dan fazla sürüyorsa büyük ihtimal sinüzittir. Eğer 2 hafta geçmesine rağmen doktora gidilmediyse acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Saç ıslakken rüzgar’a maruz kalan biri sinüzit olur. Bu nedenle saç ıslakken dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca klimalı, basık, kirli dumanlı havaların bulunduğu ortamlarda fazlaca kalınmamalıdır. Gece uyuyacakken odanın havalandırılması, mümkünse üst solunum hastalıklarının gerçekleşmemesini sağlayacak bir ortam hazırlanması gerekmektedir. Hastalığa yakalanma durumunda bitki çayları tüketilmeli bu çayların buharları solunmalıdır. Ayrıca doktorunuzun verdiği ilaç yada iğneler düzenli olarak kullanılmalıdır. Geçmiş olsun.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu