Hamilelik

Gebelik Süresinde Hangi Testler Yapılmalı?

Son dönemlerde, gebelik süresinde hangi testler yapılmalı, sorusu göndemde; aslında anne adayları, “bebek sağlığı ve gelişimi” için hamileliğin başından itibaren farklı dönemlerde çeşitli testler yaptırmalıdır.

Rutin kontroller adı altında anne adayları, bebeğin sağlık durumu, gelişimindeki detay ve ön izleme vb. gibi gebelik boyunca bazı test ve tahlillere tabi tutulur; ki bunlar, gebelikteki ilk muayenede başlar ve son haftalara dek devam eder.

Bu test ve tahliller, iki gruba ayrılır.  İlk grup, tarama testleri olarak bilinir ve bebekte herhangi bir sakatlığın olup olmaması adına yapılır, anomoli bulgularını incelemez. İkinci grup ise, tanı testleri adıyla açıklanır ve tarama testlerinin sonucu yüksek ya da riskli olduğu zaman bebekte kesin olarak sakatlık durumunun olup olmadığını kesinleştirir.

10.-14. Hafta Testleri

Bu haftalar arasındaki ultrason muayenesinde bebeğin “ense kalınlığı (NT)” ölçümü ve “ikili test (kan tahlili) yapılır. Ölçüm tarama, ikili test ise tanı tesitidir. Annede, HIV ya da HEPATİT B olup olmadığına dair gebelikteki kan tahlilleri önemlidir ve 14. haftadan sonra yapılamaz, geç kalınmış olur.

16.-20. Hafta Testleri

Bu haftalar arasındaki ultrason muayenesinde, “üçlü test (triple test)” ve “dörtlü test” işlemleri yer alır. Tarama testleridir ve yapılma amacı, bebekte down sendromu, kromozom anormalleri ve spina bifida gibi hastalıkların tespitidir.

Bu test sonuçları riskli olursa; “aminosentez” adı verilen “bebekten su alınması” tanı testiyle inceleme detaylandırılır. Çıkan sonuç, %0.5 ile %1 oranında düşük risk içerse bile anne adayı endişe duyabilir.

24.-28- Hafta Testleri

Bu haftalarda, 50gr. glukoz yükleme (şekerli su) testi yapılabilir. Bu test sonucu 140 ve üzeri çıkarsa 100gr OGTT testi yapılır. Ayrıca anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı tespit edilirse IDC (indirect coombs test) testi de yapılır.

35.-38. Hafta Testleri

Bu hafta aralığında, Grup B (treotokok bakteri) taraması önerilir.  Aynı zamanda gebelik son haftalarda, bebeğin sıkıntıda olması ya da gün aşımı (gün geçmesi) halinde ise NST (non-stress test) testi yapılır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu