Eğitim

Eğitimi Temelden Etkileyen Sosyal Değişimler Nelerdir?

Eğitimi Temelden Etkileyen Sosyal Değişimler Nelerdir? Eğitim ve öğretime bir diğer görüş, hakim sınıfların çıkarlarına hizmet eden ve aynı zamanda onları koruyan bir araç olarak görmektedir. Ancak biraz da olsa sosyal değişime yol açabilecek olumsuzluklardan da söz edebilmektedir.
Eğitimi Temelden Etkileyen Sosyal Değişimler Nelerdir? Eğitim kurumları toplumsal değişimin ortaya çıkmasına neden olabilecek potansiyeli içermektedir. Eğitim sayesinde toplumsal değişim ortaya çıkabilmektedir. Toplumsal değişimlerin eğitimi bir noktaya değin değişime zorladığını savunan görüş, eğitim sayesinde ancak toplum belli bir yönde değişime tabi tutulacağı konusunu savunmaktadır.

Sosyal Değişim Olarak Göç

Eğitim ve eğitimin sürdüğü sınıf sistemini etkileyen sosyal değişimlerden biri göçtür. Göç, insan nüfusunun belli bir kısmının bir takım sebeplerden dolayı yaşam alanından farklı bir yere yerleşmek kastı ile gitmesi olarak tarif edilmektedir. Göç, bir ülke içerisinde gerçekleşebileceği gibi ülkeler arasında da gerçekleşebilmektedir. Bir yerleşim yeri içerisinden farklı bir yerleşim noktasına doğru belli bir zaman diliminde gerçekleştirilen kalıcı özellikli mekan değişikliği şeklinde de tarifi yapılmaktadır.

Göç, kişi yahut da sosyal grubun mekan değişikliği olarak da ortaya çıkabilmektedir. Yakın yahut da uzak bir mesafe olarak da kendini gösterebilmektedir. Ekonomik olduğu gibi ya sosyal ya kültürel yahut ta siyasal sebeplerden dolayı da görülebilmektedir. Kalıcı mekan değişikliği şeklinde değerlendirilen göç, geçici bir süre de ortaya çıkabilmektedir. Eğitim ve eğitimin gerçekleştirildiği okulu göç, birçok açıdan etkilemektedir. Göç ile alıştıkları yaşam alanını terk eden öğrenciler, hem yeni bir çevreye hem okula hem arkadaşlara hem de öğretmenlere alışma noktasında belli bir uyum süreci yaşamaktadır.

Göç yaşayan çocukların üzerinde yapılan araştırma, eğitimdeki başarısızlığı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Yeni bir çevreye uyumları zaman alan öğrenciler, bu süreçte başarısız olmaktadır. Disiplinsiz davranışlar sergilemesi sıklıkla gözlemlenen bu özellikteki öğrenciler kendilerini yabancı hissetmekte ve görmektedir. Göç sosyal değişimi öğrencilerin, eğitim öğretim konusunda başarısız olmalarına yansımaktadır. Alıştığı yaşam alanından ayrılmak zorunda kalan çocukların öfkesi, özellikle disiplinsiz davranışlarını tetiklemektedir.

Anne babalarına duydukları öfke ile orantısız davranışlar gösterebilmektedir. Göçle birlikte oluşan fiziki yetersizlikler, kalabalık sınıfları tetiklemektedir. Çözüm arayışı olarak ortaya çıkarılan ikili eğitim öğretim gibi çarelerin yanında öğretmen eksikliği gibi sorunlar da ortaya çıkarabilmektedir. Eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkileyen birçok unsur, Böylece sıralana bilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu