Sağlık

İnfertilite Nedir ?

İnfertilite Nedir ?

 

Bir yılı aşkın süredir çocuk sahibi olamamış çiftlerin, infertilite olma riskicivarındadır. Her 7 çiftten birinin yaşadığı bu sorun, halk arasında kısırlık diye tabir edilen ve çiftlerin çocuk sahibi olmak istedikleri halde, olamama durumudur. Uygun tedaviler sayesinde aşılabilen bu problemin çözülebilmesi için, önemli olan ilk şey, çiftlerin infertilite nedir? Ve nasıl bir yol takip etmelidirler, bilgi sahibi olmaları gereklidir. Kısırlık sebepleri araştırılıp bulunduğunda, tedavi şekli belirlenebilir.             Problem çiftlerden birinde veya her ikisinde görülebilir ve gelişen tıbbi müdahaleler sayesinde %90 oranında başarı sağlanabilmektedir.

İnfertilite Neden Olur?

İnfertiliteye sebep olan problemler, kadında veya erkekte tespit edilebilmektedir. Bazı durumlarda her ikisinde de olabilen infertilite, bir veya birkaç sebebin sonucu ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda en sık rastlanılan problemlerin başında, yumurtlama düzensizlikleri ve tıkalı tüpler gelmektedir. Erkeklerde en sık görülen sorun ise sperm sayısının azlığı ya da kalitesiz sperm üretimi olmaktadır. Bazı durumlarda, rahim duvarındaki anormallikler ve rahim içi kistleri yüzünden yaşanabilen infertilite, erkeklerde ise testis travmaları ve Varikosel yüzünden de oluşabilmektedir.

İnfertilite Neden Olur?

Bu problemlerin oluşumu genellikle bir sebebe bağlıdır. Hormonal olabileceği gibi, pelvis bölgesindeki enfeksiyon veya operasyonlar, herhangi bir hastalık için kullanılan ilaçlar gibi, pek çok sebebi olabilmektedir.

İnfertiliteyi Tetikleyen Risk Faktörleri Nelerdir?

Günümüz şartlarında yaşanan stres, doğal olmayan besin gıdaları, dengesiz ve sağlıksız beslenme ve alkol, sigara kullanımının infertiliteyi tetikleyen sebepler arasında olduğu bilinmektedir. Ayrıca çok şişman ve zayıf olmak da optimal hormon dengesini bozacağından,infertilite ile mücadelede dikkat edilmesi gereken durumlar arasındadır.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu