Teknoloji

Işık Yelkenlisi Sayesinde Dünya ile Mars Arasındaki Yolculuk

Işık Yelkenlisi Sayesinde Dünya ile Mars Arasındaki Yolculuk! Bilim adamları uzun bir süredir uzayda daha hızlı bir seyahatin edilebilmesine dair yollar aramaktadır.

Işık Yelkenlisi Sayesinde Dünya ile Mars Arasındaki Yolculuk! Son zamanlara kadar ortaya atılan en popüler fikir, ışık yelkenlisi olarak görülmektedir. Uzay aracı konseptli olarak tasarlanan ve bilimkurgu filmlerinde onlarca senedir kendine yer bulan bir fikirdir. Fikrin hayata geçirilmesi henüz gerçekleşmemiştir. Son günlerde yayımlanan nano Letters isimli bilimsel yapıdaki dergide yer alan makalelerde, fikir olarak ileri sürülen uzay aracının kullanmasının önündeki engellere dair bazı çözüm önerileri getirilmektedir.

Mars Yolculuğunun 20 Güne İnmesi

Işık yelkenlisi sayesinde marsa yolculuğun yirmi güne inmesi amaçlanmaktadır. Işık yelkenlisi de, tıpkı denizde seyreden ve hareket etmek için gücünü rüzgardan alan sıradan yelkenliler gibi düşünülmektedir. Normal yelkenli ile ışık yelkenlisi arasındaki en önemli farkı, denizde seyreden gemiyi rüzgar, uzayda seyredecek olanı ise yansıyan ışıkların itmesi oluşturmaktadır. Işıktan kasıt ise, foton adı verilen küçük parçacıklar kastedilmektedir.

Bilim insanları, foton adı verilen bu parçacıkların ışık yelkenlisini uzayda itebileceği görüşündedir. Şayet bu durum hayata geçirilebilir ise, uzay içerisinde daha hızlı seyahatin imkanları doğacaktır. Bu sistem kullanılarak kırk trilyon kilometre uzakta yer alan Alpha Centauri yıldızının sistemine yalnızca yirmi senede yolculuk yapılabilecektir. Işık yelkenlisi fikrinin gerçekleşebilmesi için ayrıca, yerden güçlü lazer kullanılması da öngörülmektedir.

İlk Etapta Küçük Uzay Araçları Ölçeği

Işık yelkenlisi fikri ilk etapta da küçük uzay araçları ölçeği ile uygulamaya geçirilmesi düşünülmektedir. Yani ilk etapta tasarımın insanları taşıması söz konusu olmamaktadır. 2016 senesinde yüz milyon dolarlık Breakthrough Starshot projesi başlatılmıştı. Bu proje ile Alpha Centauri sistemine oldukça güçlü özellikteki lazerlerle, sistemin itilmesi sağlanan mikroçip ebadında uzay araçlarının gönderilmesi planlanmaktadır.

Bilim insanlarının amacı, bu projenin hayata geçirilmesi ile uzayda yüz seksen bin kilometrelik hızla hareket edebilen, on santimetrelik mini ışık yelkenlilerini hayata geçirmektir. Bu yelkenli ile de, yirmi günde Mars gezegenine ulaşması düşünülmektedir. Gökbilimciler ise bu yeni teknolojik tasarımın yaşama geçirilebilmesi için bazı önemli problemlerin de üstesinden gelinmesi gerektiğini belirtmektedir. İşin en önemli sorununu ise, ışık parçacıklarının çok hızlı olmasına rağmen, itiş gücünün kuvvetli olmaması oluşturmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu