Sağlık

Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Sağlık kurumlarında yapılan fizik muayeneler sırasında lenf bezi şişkinliğinin saptanması sık görülen bir durumdur.

Lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? çeşitli mikroorganizmalar ile enfeksiyonun neden olduğu hastalıklar, iyi huylu lenf nodu büyümesi sorunlarına örnektir, ancak romatizmal hastalıklar veya hayatı tehdit eden kanserler de lenf bezi şişmesine neden olabileceğinden, bu şişliğin tespiti ihmal edilmemelidir. Vücudumuzdaki binlerce lenf düğümü, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Lenf düğümleri enfeksiyon sırasında büyür.

Lenf Düğümü Şişmesi Belirtileri

Lenf düğümlerinde bezelye veya kiraz büyüklüğünde şişlik hissedilir.

Şişlik dokunmak acı verici olabilir.

Çenenin altındaki veya boynun her iki yanındaki şişmiş lenf düğümleri, başınızı döndürürken veya yiyecekleri çiğnerken zarar görebilir.

Kasıktaki şişmiş lenf düğümleri, yürürken veya eğilirken ağrıya neden olabilir.

  • öksürük
  • boğaz ağrısı
  • zayıflık
  • ateş
  • titreme
  • burun akması
  • terlemek

Bazı zamanlarda, diğer semptomları ortadan kalkmaya başladıkça şişmiş lenf düğümleri de küçülmeye başlar hale gelir. Lenf düğümlerinizde ağrılı şişlik hissediyorsanız ve bu birkaç günden fazla sürerse doktorunuza danışın.

Lenf Nodu Şişmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Lenf nodu büyümesi ve diğer semptomlar lenfomaya işaret ediyorsa, kişinin hastalığı ve aile öyküsü alındıktan sonra detaylı fizik muayene yapılır. Boyun, koltuk altı, dirsek, kasık ve diz arkasındaki çukur genişlemiş lenf bezlerinin varlığı açısından incelenir. Aynı zamanda dalak ve karaciğer de olası genişleme açısından incelenebilir. Ardından tanıyı doğrulamak ve kanserin yayılımını tespit etmek için yapılabilecek bazı testler şunlardır:

Kan Testleri

Tam kan sayımı ve biyokimyasal incelemeler (ldh, ürik asit gibi).

Akciğer Filmi

Olası lenf nodu boyutu ve diğer problemler araştırılmaktadır.

Biyopsi

Büyümüş lenf düğümünün kısmen veya mümkünse tamamen çıkarılması gerekir. İğne biyopsilerinin genellikle sağlıklı sonuç verme olasılığı düşük olduğundan, lenfoma şüphesi varsa, bu mümkün değilse tüm lenf nodunun bir patolog tarafından incelenmesi gerekir. Hastalığın yaygınlığını belirlemek için kemik iliği biyopsisi de yapılabilir.

Bilgisayarlı Tomografi

Boyun, akciğerler ve tüm karın bilgisayarlı tomografi ile detaylı olarak incelenebilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu